top of page
  • Andrea Halászné Király

Rovinj - ékszerdoboz az IKT kincseivel megtöltve

Kalandra fel! – szólított a tanfolyam, amelyen 2022. július 3 és 9. között vettem részt Rovinjban. A látványos és lenyűgöző kaland a hangulatos, horvát tengerparti kisvárosban kezdődött, és a szűk, kanyargó utcákon át a múltat idézve vezetett az IKT eszközöket használó modern oktatásba, a jövőbe.

Izgatottan készülődtem az utazásra. Egyrészt azért, mert a kurzus tematikája olyan applikációk bemutatását ígérte, amelyek használatát angolórákon már igen, de történelemórákon még nem nagyon sikerült elsajátítanom. Illetve ezek mellett számomra teljesen ismeretlen programokat is kínált. Másrészt viszont nagyon kíváncsi voltam Krizsán Pálra, aki ezeket az applikációkat nemcsak történelemórákra tervezte. Őszintén kijelenthetem, nem csalódtam. Már negyedik alkalommal vettem részt tanári mobilitáson, de ez volt az első, amellyel teljes mértékben elégedett voltam.

Egy jó mobilitáshoz három fő összetevőre van szükség: helyszín, oktató, társaság. Én mindhármat kitűnő osztályzatra értékelem most. A különböző utazási oldalakon fellelhető képek nem csalnak. Rovinj valóban fantasztikus. Az ember szinte egész nap csak ücsörögne a tengerparton, vagy róná a kis utcákat, vagy éppen a naplementét nézné a Szent Eufémia katedrális előtt. Persze csak akkor, amikor már a nappali hőség egy kicsit enyhül. Tehát a helyszín tökéletes.

Az órák után, vagy éppen előtt, sokkal kellemesebb egy jó társaságban ismerkedni a helyi nevezetességekkel, barangolni a környéken. A kitűnően előkészített, megszervezett kurzus egy ismerkedési esttel kezdődött. Hamar beszélgetésbe elegyedett mindenki, s másnap már régi ismerősökként vágtunk bele a tanulásba. A tanfolyam utolsó napján a képzőintézmény egy hajókirándulásra vitte a résztvevőket, akik vidám hangulatban zárták az egész hetes tanulást, s gazdagodtak egy újabb felejthetetlen élménnyel.

A legfőbb alkotóelem azért a jó oktató. És Krizsán Pál bebizonyította, hogy ő remek tréner. A csoportunk összetételét tekintve különböző életkorú és eltérő digitális készségekkel rendelkező pedagógusokból állt. Ám ez semmiféle szempontból nem okozott problémát. Alaposan átgondolt, jól felépített tematika szerint haladtunk. Megismerkedtünk a Kahoot, Quizlet, LearningApps, Wordwall, Quizizz, EdPuzzle, Okosdoboz, Flippity, digitális faliújságok használatával; hogyan készítsünk keresztrejtvényt, szófelhőt, gondolattérképet, vagy éppen témazárót; hogyan dobjuk fel a tudás ellenőrzését a Mentimeter segítségével; hogyan egyszerűsítsük és tegyük könnyen másolhatóvá egy-egy feladatunkat; hogyan gyűjtsük össze és rendszerezzük a milliónyi appot, linket. Az egyes applikációkat először megnéztük a diákok szemszögéből, majd rövid videót láttunk arról, hogyan építi bele oktatónk saját óráiba ezeket. Ezután részletesen átnéztük az adott app működését, és elkészítettük saját feladatainkat. Legvégül hasznos tanácsot kaptunk a program előnyeiről, hátrányairól, felhasználási lehetőségeiről a különböző tantárgyakban. Az órák hihetetlen gyorsan és mindig nagyon jó hangulatban teltek. Az elkészült fényképek is erről tanúskodnak: lendületesen és vidáman magyarázó tréner, mosolygós, lelkes „hallgatók” tekintenek vissza a fotókról. Oktatónk végtelen türelemmel segített és lelkesítő szavakkal támogatott bennünket, ha elakadtunk valahol.

Tanfolyamunk egyik mottója szerint: „A jövő a kezünkben van”. A kérdés most már az, hogy a Krizsán Páltól kapott biztos tudást hogyan tudom majd kamatoztatni a saját gyakorlatomban. És én azon leszek, hogy ez sikeres legyen.

Köszönöm a JUTAKI Bt-nek a szuper szervezést, Krizsán Pálnak türelmét és tudásának alázatos átadását. Mindenkinek bátran ajánlom ezt a két nevet, mert garanciát jelentenek a minőségre.

Köszönöm Erasmus+, hogy ennek a fantasztikus lehetőségnek élvezője lehettem.






bottom of page