top of page
  • Fórisné Sulyán Cecília

Prága: Tele kreativitással


202. augusztus 7-13.

„Think outside the box”- és ez nemcsak a hétre volt igaz, hanem rám is, hiszen először vettem részt nem magyar, hanem angol nyelvű kurzuson.

Vasárnap délután érkeztünk meg vonattal Prágába, ami első pillanattól kezdve teljesen lenyűgözött. Miután megtaláltuk a szállásunkat villamosra ültünk, és megkerestük az iskola helyszínét, ami egy hatalmas modern épület Prága külvárosi részében.

Az első napon bemutatkozással kezdtünk, amivel elég sok idő elment, mert 28 fős volt a csoportunk, mégis nagyon élveztük, mert már ez a rész is nagyon kreatívan volt megszervezve, így sokat nevettünk. Itt már rögtön tudtam, hogy jó ki csapatunk lesz a héten. A csoport 8 román, 2 svéd, 3 spanyol, 3 görög, 2 lengyel, 1 ciprusi, 8 török és 1 magyarból (én) állt. Először kicsit ijesztő volt, hogy nincs másik magyar is, de később rájöttem, hogy így rá vagyok kényszerítve arra, hogy ismerkedjek máshonnan érkezettekkel, tapasztalatot cseréjük, kapcsolatot építsük. A hét végére ki is alakult egy kis „baráti” társaság, akikkel megbeszéltük, hogy tartani fogjuk a kapcsolatot és esetlegesen partneri együttműködést is kezdhetünk. A csapat összehangolódását az is segítette, hogy már első nap közös városnézésen vehettünk részt. Egy fantasztikus idegenvezetőt kaptunk, aki rengeteg érdekes történettel ismertetett meg minket.

A mobilitásom témája a kreatív gondolkozás fejlesztése, segítése volt. A tanárunk nagyon érdekesen mondta el a „száraz” anyagot is, de ami igazán tetszett, hogy rengeteg csoportfeladat és párosmunka volt, így magunk is megtapasztalhattuk, hogy mi hogyan tudjuk majd átültetni a tanultakat az óráinkba. Átbeszéltük, hogy milyen mentális blokkok lehetnek, melyek gátolják a kreativitást, milyen típusai vannak az intelligenciának, hogyan tegyünk fel előremutató kérdéseket. Áttekintettük a Bloom féle taxonómiát, mely az ismeretszerzés különböző szintjeit mutatja be. Csütörtökön IKT-s napunk volt, itt két olyan alkalmazást ismertettek meg velünk, amit eddig még nem ismertem, de nagyon hasznosnak találtam, így biztosan be tudom majd illeszteni a mindennapokba.

Az utolsó napon színházi és kulturális tevékenységek közben fedeztük fel a kreativitás fejlesztésének lehetőségeit.

Összességében nagyon jó volt ez a hét, a tananyag, tanár, a csapat, a város!

Köszönöm Erasmus +!




bottom of page