top of page
  • Kareczki Réka

Nizza – Modernizáció a tanteremben

2022. július 4-9.

Idén életemben először lehetőségem nyílt részt venni az Erasmus+ pályázatában. Olyan kurzust kerestem, amely projektünk témájához maximálisan illeszkedik és nem utolsó sorban, amelynek helyszíne kiváló motivációt jelent számomra. Így esett választásom a franciaországi Nizzára, ahol arról tanulhattam, hogyan használhatjuk az okos eszközöket és applikációkat a tanítás során.

A kurzuson 12-en vettünk részt: portugálok, belgák, franciák, lengyelek és rajtam kívül még egy magyar kolléganő is, aki nagy meglepetésemre ugyanúgy angol-tesi szakos volt. Tanárunk egy francia születésű férfi volt, aki végig jókedvűen, lelkesen tartotta az órákat. Változatos munkaformákat alkalmazott, valamint indirekt módszereket alkalmazott az oktatás során, így számos applikációnak vitathattuk meg előnyeit, hátrányait. Az óra két részre lett bontva: az elsőben hagyományos módszereket tanultunk és egyben alkalmaztunk is, aminek fő célja egymás megismerése, a tapasztalataink, örömeink és nehézségeink megosztása volt. Az óra utolsó felében minden nap egy-egy készséghez kapcsolódó internetes oldalt ismertünk meg, mindezt annak érdekében, hogy tanóráink változatosabbak legyenek, tanítványaink motiváltabbá váljanak.

Délutánonként szabadon felfedezhettük a várost. A francia riviéra maga a csoda: a csodálatos kék tenger, a magas sziklás hegyek, a széles parti sétány a kerékpáros úttal, a gyönyörű épületek, emlékművek, a francia emberek kedvessége… Az én kedvencem az óváros hangulata, a finom ételek és az esti part menti séták voltak.

Kirándultunk Monacoban is, ahol megnéztünk számos épületet, mint például a kaszinót, amelynek szerencsére a belsejét is volt szerencsénk megcsodálni. Ahogy Nizzában, úgy itt is a hosszas gyaloglás alatt láttuk Monte-Carlo legszebb utcáit, hajóit és nem utolsó sorban autóit. Pihenésképp leültünk egy kávéra a híres Café de Paris-ba, ahonnan elképesztő kilátás nyílt a velünk szembe lévő hotelre és térre.

Ez az egy hét Franciaországban felülmúlta minden elképzelésemet! Bár nagyon elfáradtam, ugyanakkor hihetetlen mennyiségű élménnyel és hasznos tudással tértem haza, amelyből még sokáig táplálkozni fogok! Köszönöm a lehetőséget!




bottom of page