top of page
  • Szerényi Szilvia

Nemcsak füzet és ceruza....

(2022.07.11-07.22.)

Nagy várakozással és izgatottan vártam a július 10-én kezdődő két hetes tanfolyamot, mely Horvátországban, Rovinj városában került megrendezésre.

A cím sokat sejtetett a tanítás módszertani játékosságáról, utólag pedig elismerem, minden várakozásom teljesült.

A 14 nap során, két olyan óriási tapasztalattal rendelkező szaktekintélytől tanulhattunk gyakorlati fogásokat és módszertani eljárásokat, játékokat, akik neve a pedagógus pályán sokak számára ismert. Oravecz Márta és Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes személyében.

Megérkezésünk napján egy kötetlen, közös vacsora alkalmával lehetőségünk nyílt az oktatókkal és a csoport tagjaival is megismerkedni.


Az első hét az írás tanítás apró praktikáinak és sajátosságainak megismerésével, valamint a fogalmazástanítás játékosságában való barangolással telt. Az oktatás során folyamatos interaktív játékok közepette észrevétlenül röpültek a napok. A legfontosabb dolgokat érintve egészen a helyes ceruzafogástól, a vázolási-, illetve alakítási technikák és lehetőségek tárházára került sor. Jó gyakorlatokat ismerhettünk meg a betűtanítás és a tanult betűk alkalmazásának, kapcsolásának lehetőségére, de az alkalmazott írás és a hatékony értékelés témakörét is érintettük.



A fogalmazástanítás során számba vettük a kisiskolások szó- és írásbeli kifejezőképességének sajátosságait. Gyorsmagyarázó, szókincsfejlesztő játékokat ismerhettünk meg, miközben a szövegfeldolgozás sajátosságaihoz is tanulhattunk fogásokat.

Nagyon érdekes volt, a gyerekek szemszögéből megtapasztalni a különböző játékokat, melyekben nagy izgalommal és örömmel vettünk részt minden alkalommal. A játékok során lehetőségünk nyílt szembesülni annak nehézségeivel, vagy akár módszertani sajátosságaival is.

A hétvégén nem voltak óráink, de a szombati napon egy közös kiránduláson vehettünk részt, melyre nem csak az én csoportomba járó, hanem az összes többi tanfolyamon résztvevő kollégával közösen mehettünk el. Hatalmas élmény volt hajókázni, közben pedig felfedezni a tenger oldaláról a szebbnél szebb tengerparti részeket és városokat.

A második héten újabb játékos módszereket sajátíthattunk el matematikából. A csoport egy része kicserélődött, így az addigra összeszokott csapat kicsit átrendeződött. Ez az első napokban okozott némi hangzavart, de az oktatók itt is éltek több éves szakmai tapasztalatukkal és hamar találtak megoldást a problémára. Számomra ennek is példa értéke volt.


A matematikai játékokban a cselekvő tapasztalatszerzésre, a gondolkodási képességek fejlesztésére, a tevékenykedtetésre helyeződött a hangsúly. Helyet kapott az alapokban rejlő tapasztalatszerzés fontossága, a tájékozódás, a válogatások, rendszerezések lehetősége. Kitértünk a számegyenesekben és táblázatokban lévő sokszínűségre, de az egyszerű eszközökkel történő játékokban kihasználható módszertani fogásokra is.



Nagyon élvezetesek és tanúságosak voltak a próbajátékok. A csoporttársakkal megosztottuk tapasztalatainkat, melyből szintén sokat tanulhattunk. Elkészítettünk néhány egyszerű eszközt is, melyek jól használhatóak a szemléltetésben, a tananyag elsajátításában, a logikus gondolkodás alakításában.

Összességében egy nagyon tartalmas és hasznos tanfolyamon vehettem részt az elmúlt hetekben. Bár még csak július vége van, de alig várom már a szeptembert, hogy a kurzuson szerzett ismeretimet kipróbálhassam a gyakorlatban is. Biztos vagyok benne, hogy a gyerekek is nagy örömmel és szeretettel fogadják majd mind a matematika, mind a fogalmazás órákon azokat a játékokat, melyeket tanulhattam.


Hálás vagyok, amiért részese lehettem a 2022-es ERASMUS+ pályázatnak. A módszertani tudás gyarapítása mellett hatalmas lendületet és energiát kaptam a következő tanévre.

bottom of page