top of page
  • Kareczkiné Csernák Dóra

Málta - az IKT alapjai

2018. június 30-tól tölthettem el hetet Máltán az Erasmus+ programnak köszönhetően.

A zökkenőmentes repülőút után kellemes nyári hőség fogadott a szigeten a szombati napon. A hétvége a főváros, Valletta feltérképezésnek jegyében zajlott, majd hétfőtől megkezdődött az Essential Digital Technology in the Classroom elnevezésű IKT-vel foglalkozó továbbképzés, természetesen angol nyelven az Easy school of language nevű iskolában.

Az iskola kínálatában több féle program is szerepel, s a világ számos pontjáról érkeznek hozzájuk hallgatók, akár több hetes kurzusokra is. A mi csoportunkban csak hárman voltunk (rajtam kívül egy budapesti és egy bécsi kolléganő), de nem jelentett problémát az alacsony létszám. A kurzus ugyanúgy színvonalas volt. Ismerkedés céljából az első napon szerveztek egy rövid angol nyelvtanfolyamot, ahol bárki részt vehetett.

A korábbi félelmeim, mint pl. mennyire fogom érteni a tananyagot, gyorsan elpárologtak, mert az oktatónk, egy 60 év körüli máltai tanár nagyon kellemes angollal, megfelelő tempóval beszélt, ha kellett, elismételte a lényeget. Kivetítette a tananyagot, mindent megkaptunk papír alapon is. Számos programmal megismerkedtünk, és kipróbáltunk, amelyek telefon, tablet, laptop használatával érdekesebbé teszik a tanórákat. Személyes kedvencem a Kahoot! lett, ami gyakran feldobja a matematika óráink hangulatát versenyjellege miatt.

Délutánjaink szabadok voltak, ekkor nyílt lehetőség a sziget bebarangolására, a nevezetességek meglátogatására, a homokos, kavicsos és sziklás tengerpartok felderítésére.

Szállásadóm egy szintén tanár hölgy volt, aki a reggelimről is gondoskodott, s ellátott jótanácsokkal.

Hihetetlen gyorsan elrepült az egy hét, s én számos emlékkel, tapasztalattal gazdagodtam.








bottom of page